Angajarea răspunderii și lașitatea angajării în luptă

Premierul Ludovic Orban, a tăiat, în sfârșit!, coada pisicii și a anunțat asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, după săptămâni de strategii și discuții interminabile, în jurul cozii, aceleiași pisici. Defapt, o mișcare cu bătaie lungă, spre declanșarea alegerilor anticipate.

Pisica e cam moartă și roșie, iar Orban o aruncă în bătătura PSD, pe o temă care baronilor social-democrați, le provoacă fiori reci pe șira spinării: alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Povestea asta nu-i convine deloc PSD-ului, aflat acum în plin picaj în toate sondaje de opinie, poziționându-se la un procent neverosimil de numai 17-19%. Calculele se fac la detaliu, orice greșeală fiind egală cu pierderea majorității atât în Parlamentul actual, cât și în cel viitor și finalmente scăparea din mână a Puterii, cu toate repercursiunile acestui dezastru politic.

PSD-ului îi e mai teamă de alegerea primarilor în două tururi, decât de alegerile anticipate. Se știe că primarii și baronii PSD din teritoriu sunt cei care câștigă defapt alegerile parlamentare, ei duc greul, cravașați nemilos de la Centru. Pe scurt, puterea PSD stă în primari. Ori dacă ai pierdut teritoriul, alegerile parlamentare sunt pa!

Miza este uriașă iar baronetul și boșii din PSD dar și din UDMR, sunt fierți și caută o ieșire, pentru că știu ce-i așteaptă în eventualitatea alegerii primarilor în două tururi: pierd sforăriile de la nivel local!

Tărăgănările din ultimele săptămâni a celor de la putere, i-au oferit lui Ciolacu & Company, răgazul necesar pregătirii unui as perfid în mânecă, aruncat pe masă sub forma unui avertisment direct: „Depunem moțiune de cenzură împreună cu UDMR, dar nu ne cereți să propunem un nume pentru funcția de prim ministru.”. Cu alte cuvinte, jucați-o pe asta!

O rezolvare parșivă dar cu potențial, moțiunea de cenzură, fără să propună un nume pentru înlocuirea lui Orban, ar ține în șah ideea alegerilor anticipate. Ulterior, îl vor ține pe Ludovic Orban între șine, în interimat, până în preajma alegerilor locale, adică un non combat laș, lipsit de glorie politică, dar de efect, minând prin această mișcare 2 în 1, scenariile PNL, PMP, USR și Pro România atât pentru alegerea primarilor în două etape cât și pentru anticipate. Dacă inițiatorii proiectului alegerilor înainte de termen, care formează acum o alianță de conjunctură – sa fie clar! -, îi subestimează pe pesediști, se află într-o gravă eroare de judecată politică.

Chiar dacă par că și-au pierdut busola, băieții deștepți din PSD sunt capabili să strângă rândurile atunci când propriile interesele le sunt atinse. Chiar dacă le țâțâie fesele pe scaunele ce stau să se spulbere sub greutatea propriilor golănii, șmecherilor din PSD li se activează instantaneu instictul animalic al conservării puterii.

No Comments

Leave A Comment