Osanale, Sir-i și Proști

Alegeri locale la organizația PSD Buzău. Printre invitați, lume bună venită de la Centru, numa’ pulpă: Marcel Ciolacu, singurul candidat la șefia organizației buzoiene, Paul Stănescu, fostul Ministru al Culturii Lucian Romașcanu și europarlamentarul Claudiu Manda, soțul soției sale, cum spunea C. V. Tudor, consortul Olguței Vasilescu.

Ăștia marii, de la București, au venit, însă cu treabă: să-l suțină pe Ciolacu, unic candidat la alegerea președintelui organizației județene a PSD Buzău. Ceea ce, lesne de înțeles, s-a și întâmplat, exact ca în celebrele congrese PCR, când Nicolae Ceaușescu era ales și reales cu unanimități unanim, unanime.

Momentul discursurilor “colegilor” de la București, a devenit deja viral. Un buchet grețos de osanale, pigmentat din abundență cu lingușeli și epitete desprinse parcă, din propaganda sovietică din vremea tătucului Iosif Vissarionovici Stalin.

Paul Stănescu îl ridică în slăvi pe Ciolacu, întruchipându-l pe acesta, într-un fel de Mesia PSD-ist: “Marcel a reușit să pună partidul pe șine”. Ciolacu, la rândul său, îi dă replica și ridică ștacheta, plusând, pe un ton amical, cu un “Sir Paul”, adresat lui Paul Stănescu. Claudiu Manda, nu se lasă mai prejos și continuă sarabanda de preamăriri: “Marcel e vulpoiul de care PSD are nevoie”. Intr-un final apoteotic, Lucian Romașcanu a pus cireașa pe tort, ca să nu zic colivă și concluzionează halucinant: “Doar Ștefan Bănică Junior mai umplea așa sala!”. Ceva de noaptea cerebelului!

Domnul Claudiu Manda, care în urmă cu nici două luni, făcea parte din staff-ul de campanie al “duamnei” Dancilă, candidata PSD la șefia statului, a ținut să pună lucrurile la punct, printr-un fel mea culpa / cap de pod vizionar, dar agramat și greu de compilat: “…nu vom mai susține proști în funcții publice. Ne făceau de râs. De multe ori, munca noastră ne-o aruncă la coș, capacitatea de a vorbi a unora sau a altora pe care… din păcate… am sprijinit-o. Să ne asumăm împreună greșelile, dar să nu le mai facem”. O trimitere grobiană spre Viorica Dăncilă, pe care, același domn Manda, ar fi a făcut-o “proastă” în față, la celebrul CEX al PSD, chiar înaintea turului doi, al alegerilor prezidențiale. Mai avea puțin și scăpa un viguros: să luăm aminte, tovarăși!

Acest “nu vom mai susține”, este însă frapant și fără îndoială chestionabil. Avem de-a face cu o recunoaștere directă, lipsită de pudoare politică, a faptului că acest partid, și-a bătut joc, în special de votanții săi și în general de toti românii, proptind în funcții publice, ani la rând și cu bună știință, niște “proști”, care ne-au condus destinele până mai ieri. Fie că, în focul discursului sforăitor, l-a luat gura pe dinainte, fie că a spus-o voit, dl. Manda ne-a oferit reflexia limpede a mediocrității morale, a hidoșeniei și a perversității PSD, vajnic descendent direct al Partidului Comunist Român. 

Extrapolând declarațiile d-lui Manda, mă întreb oare câți alți “proști”, în afară de vizata directă, au susținut în funcții publice social-democrații? De ce au susținut până acum “proști” în funcții publice? Să înțelegem că de-acum încolo vor scoate de la naftalină somitățile intelectuale cu carnet de membru PSD? Sunt întrebări pertinente, pe care dl. Manda le-a ridicat la fileu românilor, exact prin zicerea dumnealui la un microfon, clar și răspicat, în fața colegilor săi de partid.

Pe principiul, gura păcătosului adevăr grăiește, e bine să ne tatuăm mental, mostra de “sinceritate” oferită de Claudiu Manda, pentru că dincolo de osanale grețoase și adjective siropoase, de plecăciuni de complezență și lingușeli mișelești, noi poporul, va trebui să învățăm să penalizăm politicienii. Prin vot și la momentul oportun.

No Comments

Leave A Comment