Pesedeu’ față cu anticipatele

Acum că efervescența scenei politice dâmbovițene dă pe-afară, asistăm la un veritabil schimb de replici de tip “ba pe-a mă-tii!”, cu accente vădit burlesciene.

PNL se face că vrea să guverneze, PSD se face că protestează. Restul partidelor comentează ca niște chibiți de pe margine. 

Ciolacu amenință cu sesizări aprige la Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția iar Orban îi râde-n față cu o grimasă care parcă-i spune “mă doare-n grifu’ de la chitară, de sezirările tale!”.

Circul politic spumos din ultimele zile, a fost stârnit, nu neapărat de iminența alegerilor anticipate, ci mai degrabă de frământârile interne din sânul PSD, unde, în buna tradiție a vremurilor de restriște, se ascut deja baionetele, săbiile și orice obiect capabil să hăcuiască fără urmă de regret. 

La vârful Partidului Social Democrat, un veritabil cuib de vipere, nu mai e niciun secret că se dau lupte grele. De-o parte a baricadei, sunt talibanii care presimt un scor cel puțin modest, atât la locale cât și la foarte probabilele alegeri parlamentare anticipate. De partea cealaltă se află cei care văd anticipatele ca pe un soi de detox intern, mai cu seamă la nivelul grupurilor parlamentare.

Dl. Marcel Ciolacu, joacă rolul arbitrului obiectiv și împăciuitor. Îi mângâie pe creștet și pe unii și pe ceilalți părând să le șoptească un patern “Hai copii, nu vă mai certați. Toți suntem roșii, toți tragem la aceeași căruță.”.

Pe fondul chestiunii, au dreptate și unii și ceilalți. Talibanii se uită cu îngrijorare la procentele sondajelor de opinie, care arată, în medie, un nemilos și umilitor 20-23% din opțiunile de vot pentru PSD. Cu un asemenea procentaj, e greu să te iei de beregată cu PNL, care șade țanțoș, la aproximativ 40% din preferințele alegătorilor. Pericolul ca USR să le ia caimacul, deși ei băltesc de ceva vreme la 18-20%, e real și fezabil, mai ales că la Parlamentare, votează și Bau-Baul pesediștilor, temuta Diaspora. Pesediștii care s-au împăcat cu ideea anticipatelor, unii chiar și-o doresc fățiș, analizează situația prin prisma calității umane și a loialității din sânul grupurilor parlamentare ale PSD. Mulți dintre parlamentarii actuali s-au dovedit a fi duplicitari și / sau trădători, provocând frământări serioase în anumite momente delicate iscate în Parlament.

Așadar, apele sunt tulburi în PSD și nu par să se limpezească. Alegerile parlamentare anticipate, vor fi suprapuse celor locale și asta provoacă alte neliniști printre social-democrați. Nu mai e un secret, că organizațiile PSD din teritoriu aduceau grosul voturilor pentru Parlament. Sunt de notorietate situațiile din anii precedenți, în care primarii aduceau norodul la urna de vot sub un torent de amenințări sau organizând adevărate pelerinaje, mai mult sau mai puțin legale. Mai mult ilegale, dar asta-i altă mâncare de pește… Ori în situația în care alegerile locale se vor organiza în aceeași zi cu cele parlamentare, e foarte posibil ca organizațiile din teritoriu să-și avantajaze interesele locale, punând directivele de la Centru într-un plan oarecum secund. E mai greu cu fundu’n două luntri.

Peste toate, PSD mai are și o reală problemă la nivelul masei de manevră: le cam dispare electoratul tradițional și disciplinat din trecut, în special cel din zona rurală. Satul românesc, cel pe care se bazau social-democrații, nu mai mustește de neștiință și ignoranță. Țăranul român acum are internet, „smartfoane”, cablu și antene de satelit. Pe cale de consecință, e mai informat și reacționează mult mai greu la încercările de dezinformare, manipulare și chiar intimidare. Asta s-a văzut cel mai limpede la alegerile europarlamentare și cele prezidențiale din 2019, la care social-democrații au suferit deziluzii amare și înfrângeri nete.

În planul opus al eșicherului politic, PNL pare cel mai câștigat din toată tevatura asta. A deschis cutia Pandorei cu toată zarva iscată pe tema alegerilor primarilor în două tururi și apoi a parlamentarelor înainte de termen. A adoptat o strategie, care în trecut le-a fost favorabilă pesediștilor: dezbină și cucerește. Liberalii le-au băgat mortu’n casă, direct pe sala de ședințe din Kiseleff și i-au atras într-un carusel letal al CEx-urilor, al ședințelor și al strategiilor țesute prin cotloanele Parlamentului. Așa s-a pornit gâlceava dintre ei și așa va continua în perioada următoare. Amin!

…dezbină și cucerește, tovarăși!

No Comments

Leave A Comment