#PuieMonta, din interior

Victor Viorel Ponta aka Micul Titulescu – o teribilă jignire adusă memoriei ilustrului diplomat – reuşeşte, încet, dar sigur, contra-performanța de a pune pe butuci Pro România, partidul care, cel puțin la nivel declarativ, se dorea o aternativă la PSD, dar de undeva de pe centrul politicii româneşti. 

O dată cu votul pentru investirea Guvernului Orban, Ponta a făcut praf atât ideea în sine, cât şi partidul, în esența sa, ridicându-şi în cap membrii fondatori, şefi de organizații județene şi parlamentari ai micuțului partid satelitar al PSD.

Când te-apuci să le dictezi “supuşilor”, cum şi ce să voteze, sub amenințarea excluderii din partid, fie se răscoală, fie pleacă ei singuri, in corpore. Atitudinea 90-istă, cu pumnu-n gură şi sula-n coaste, nu poate funcționa, când ai de-aface cu de-alde Mihai Tudose sau Sorin Câmpeanu, personaje şcolite tot la PSD. Başca mai ai şi un Daniel Constantin, care provine din “curentul” Voiculescian, la fel de găunos. Cu ăştia, e greu, tăticu’! 

Scandalul e cât casa şi se cam subțiază rândurile Pro România, cel puțin în Camera Deputaților. 4 deputați Pro România, demisionari din partid, dintr-un foc. Alături de ei, membri din staff-ul de conducere al partidului şi 12 coordonatori de organizații județene, inclusiv din Bucureşti. Probabil vor mai pleca şi alții, pentru că fierberea, e pe cale să dea pe-afară. Din partid. Cu organizațiile județene, e indicat să te ai bine, mai ales când urmează un an electoral important. Alegeri locale, în primăvară şi alegeri parlamentare, în toamnă. Oamenii din teritoriu duc greul campaniei, drept urmare, nu-i supăra, că te lasă cu căruța-n drum. Vezi cazul PSD & V.V. Dancilă, unde organizațiile județene nu au mai lucrat cu entuziasmul obişnuit, iar rezultatele, atât la Europarlamentare cât şi la Preşedinție, au fost cataclismice pentru social-democrați. O lecție politică, de la care Victoraş a chiulit.

Altă lecție restantă pentru dl. Ponta, esta aceea că parlamentarii nu sunt o masă amorfă şi irațională de manevră, căreia îi ordoni după bunul tău plac, ce să voteze, amenințându-i cu excluderea, în timp ce fluturi isteric, stindardul unității şi disciplinei de partid. Astfel ucizi ideea de liber arbitru şi proprie conştiință, valori după care ar trebui să funcționeze democrația. 

Deşi nu e intrat în politica românească de ieri, Victor Ponta pare că nu a învățat nimic, de vreme ce, in anno Domini 2019, nu se poate dezbăra de apucăturile deprinse de la tătucii lui pesedişti, Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Omul a ieşit din PSD, dar e limpede că PSD-ul nu a ieşit din el. 

Politica e o damă de moravuri uşoare. Când devii autocrat, prietenii de azi, devin duşmanii de mâine. Te vor saluta cu degetul mijlociu ridicat şi-ti vor ura un cordial, #PuieMonta.

No Comments

Leave A Comment