BREXIT – convorbirile telefonice în roaming, deocamdată nu se scumpesc

Vicepreşedintele ANCOM, Eduard Lovin, a declarat că cel puțin până la 31 decembrie 2020, tarifele telefonice în şi din Marea Britanie, nu se vor modifica, odată cu Brexit-ul, care intră în vigoare începând cu 1 februarie. Potrivit reglementărilor europene privind apelurile şi sms-urile continuă să se aplice.

“Cu toate că Brexit-ul are loc, românii vor continua să beneficieze de roaming la tarife naţionale în Marea Britanie, precum şi de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile şi SMS-urile transmise din România către numerele de telefon din Marea Britanie, până, cel puţin, la 31 decembrie 2020.“, se arată în comunicatul Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Sunt incluse în acest sens regulamentul european „Roam like at home” și cel referitor la plafoanele tarifare pentru apelurile și SMS-urile în interiorul Spațiului Economic European (SEE, din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein). 

În acest context, utilizatorii români care călătoresc ocazional în Marea Britanie vor beneficia, cel puțin pâna la 31 decembrie 2020, de roaming la tarife naționale („Roam like at home”), deși de la 1 februarie 2020 Marea Britanie nu mai este stat membru al Uniunii Europene. Totodată, utilizatorii (persoane fizice) aflați pe teritoriul țării noastre care transmit apeluri sau SMS-uri către numere de telefon din Marea Britanie vor beneficia, cel puțin pâna la 31 decembrie 2020, de plafoanele tarifare aplicabile în interiorul SEE (0,19 Euro/minut, fără TVA, și 0,06 Euro/SMS, fara TVA). Plafoanele menționate se aplică doar apelurilor și SMS-urilor care sunt tarifate în funcție de consumul efectiv, nu și celor incluse în abonamente sau (extra)opțiuni.

No Comments

Leave A Comment