Autostrada Sibiu – Pitești, împiedicată de un gândac

Morimus funereus, în limbaj popular Gândacul Croitor al Stejarului, este o insectă aflată pe lista speciilor vulnerabile a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii și mai nou, seamănă discordie între Ministerul Transporturilor și Comisia Europeană (CE), pe tema construcției șoselei de mare viteză Sibiu – Pitești.

Mai exact, oficialii CE, susțin că, prin construcția celor 130 de km ai autostrăzii, ar pune în pericol mica viețuitoare a pădurilor de foioase, situație în care finanțarea obiectivului ar fi periclitată.

Insecta are rol polenizator, dar silvicultorii susțin că larvele acesteia se hrănesc cu lemnul stejarilor, fiind considerată un dăunător.

Finanțarea proiectului, în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, urmează să fie asigurată în măsură de 85% din fonduri europene, însă Lucian Bode, ministrul de resort, afirmă că finanțarea nu este pusă în pericol. Acesta a declarat că problema Gândacului Croitor al Stejarului, a fost ridicată de către Comisia Europeană, încă din vara anului trecut, însă oficialii de la București “au tratat solicitările Comisiei cu dispreț.”.

Construcțiile de autostrăzi în România au mai fost îngreunate și în trecut de existența în zonele șantierelor a diferitelor specii ale faunei. Lucrările la tronsonul de autostradă Deva – Lugoj au fost sistate timp de câteva luni, după ce mai multe ONG-uri au semnalat că pe traseul șantierului existau familii de urși și lilieci.

Autostrada Sibiu – Pitești este prima șosea de mare viteză, care urmează să traverseze munții și este considerată obiectiv strategic de maximă importanță, potrivit Masterplanului pentru Transporturi a României.

No Comments

Leave A Comment