Pacienta arsă pe masa de operație la Spitalul Floreasca, a murit – UPDATE

UPDATE: Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a anunţat, luni, că a suspendat acreditarea Spitalului de Urgenţă Floreasca, după ce o femeie a luat foc în timpul unei operaţii, iar unitatea medicală nu a raportat incidentul. Suspendarea acreditării unităţii sanitare se dispune pană la remedierea de către aceasta a deficienţelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare.

 

Femeia, în vârstă de 66 ani, a murit duminică seară, după ce în urmă cu o săptămână, a ars ca o torță, pe o masă de operație a Spitalului Floreasca. Conform anchetei Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Capitalei, unul dintre chirurgi a folosit greşit un electrocauter care a aprins alcoolul alb, folosit la dezinfectarea câmpului operator de sub pacientă. La contactul electrocauterului cu pielea femei, materialele sterile, îmbibate cu alcool, au loc foc. Incendiul, care a durat câteva secunde, a fost stins cu un lighean cu apă, de una dintre asistente. Pacienta a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului. 

Din ancheta poliției dar şi a corpului de anchetă trimis de Ministerul Sănătății, rezultă că inițial, Direcția de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti, ar fi încercat să muşamalizeze cazul, care a ieşit la iveală la 5 zile după incident. Mai mult decât atât, din manualul de utilizare a bisturiului electric folosit, rezultă clar că este interzisă folosirea acestuia în combinație cu anumite substanțe, printre care se află şi biocidul folosit la dezinfectarea câmpului operator în cauză.

Prof. dr. Mircea Beuran, coordonatorul echipei care a efectuat intervenția, declară că nu se afla în spital la momentul evenimentului, dar pe documentele medicale necesare intergenției chirurgicale, se află parafa şi semnătura sa. Medicul Beuran susține însă, că afirmațiile sale pot fi probate cu ajutorul camereleor de supraveghere din spital.

Pacienta decedată, suferea de cancer pancreatic şi era multi alergică.

No Comments

Leave A Comment