România: 23 de decese la o lună de la primul caz cu coronavirus

De la apariția primului caz de infecție cu noul coronavirus depistat pe teritoriul său, pe 26 februarie 2020, România numără în prezent aproximativ 1100 de cazuri de infecție, 23 de decese, 6000 de oameni aflați în carantină și peste 110000 în izolare la domiciliu. Bilanțul este într-o dinamică accelerată, astfel încât cifrele se schimbă de la o oră la alta. Cele mai recente 6 decese s-au înregistrat numai în ultimele 24 de ore. Este vorba de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 80 de ani, majoritatea cu afecțiuni medicale preexistente: diabet, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, obezitate, cancer. Îngrijorător este faptul că vârsta celor decedați scade, joi fiind înregistrat decesul unui bărbat de numai 45 de ani.

Grav este că 17% dintre cei infectați, adică mai bine de 150 persoane, sunt cadre medicale și personal auxiliar, majoritatea infectați în spitalul groazei din Suceava.

Totuși, aproape 100 de persoane s-au vindecat și au fost externate, majoritatea la Timișoara și București.

Odată cu depășirea a 500 de cazuri, țara noastră a intrat în Scenariul 3 și se îndreaptă cu repeziciune spre Scenariul 4, la înregirstarea a 2000 de cazuri. Cu o medie de aproximativ 115 infectări pe zi, până la sfârșitul lunii vom atinge acest prag psihologic.

Deși de mai bine de 12 zile, România se află în stare de urgență și de luni în stare de carantină generală, cu restricții de deplasare numai pentru situații absolut necesare, românii continuă să ignore avertizările autorităților de a rămâne în case. Singura modalitate de a limita drastic răspândirea COVID-19. Nu-i sperie miile de amenzi usturătoare și nici chiar dosarele penale. Mii de inconștienți ignoranți continuă să se plimbe pe străzi, continuând să persifleze cu nonșalanță pericolul mortal. Mulți dintre ei fac parte din categoria de risc maxim: vârstnicii de peste 65 de ani, cei a căror deplasare a fost limitată între orele 11-13.

De miercuri, în marile aglomerări urbane, Armata Română patrulează alături de Poliție și Jandarmerie în efortul de a veghea la respectarea legii și a Ordonanțelor militare emise de Guvern.

Spitalele înregistrează deficite majore de materiale de protecție: măști, mănuși, viziere, costume etc. Avem puține ventilatoare și monitoare sau paturi pregătite pentru terapie intensivă. Echipamentele și kit-urile necesare testelor, de-abia acum încep să devină mai consistente, dar sunt tot insuficiente.

În plină pandemie de coronavirus, ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat joi dimineață, o decizie controversată, insuficient explicată de premierul Ludovic Orban. Locul lui Costache a fost luat de Nelu Tătaru, pâne ieri  Secretar de Stat în ministerul Sănătății, unul dintre oamenii care cunosc cel mai bine situația epidemiologică din țară.

Autoritățile medicale au anunțat joi, că începând de săptămâna viitoare, un număr de aproximativ 10500 de bucureșteni vor beneficia de teste rapide pentru depistarea COVID-19. Este vorba de eșantioane reprezentative de persoane, din zonele Capitalei unde au fost înregistrate cele mai multe infectări cu noul coronavirus.

!!! STAȚI ACASĂ !!!

DEOCAMDATĂ ESTE SINGURA METODĂ DE PROTECȚIE ÎMPOTRIVA INFECTĂRII CU NOUL CORONAVIRUS. PERICOLUL E REAL, DAR MAI ALES LETAL.

!!! STAȚI ACASĂ !!!

 

~ VĂ RUGĂM SĂ DISTRIBUITI ȘTIREA. POATE CIFRELE SUMBRE ÎI VOR SPERIA PE UNII DINTRE INCONȘTIENȚII CARE CONTINUĂ SĂ IGNORE PERICOLUL CARE NE PAȘTE PE NOI TOȚI. ~

No Comments

Leave A Comment